Cebula Sochaczewska - jedna z najstarszych odmian cebuli zwyczajnej
Cebula Wolska - odmiana o interesującym, wyrazistym smaku
Zobacz także
Odmiana cebuli Wolska wyróżnia się interesującym, bardzo wyrazistym smakiem. Ma spore wymagania dotyczące warunków uprawy, nie poleca się jej więc ogrodnikom amatorom, natomiast uważnym, doświadczonym hodowcom odwdzięcza się równym, dużym plonem dobrej jakości.
Opis
Plon cebuli Wolskiej pojawia się bardzo późno, ale ma bardzo wysoką jakość i jest bardzo wyrównany. Niemal wszystkie cebule tej odmiany mają taki sam kształt i podobną wielkość - zależnie od warunków osiągają wagę od 90 do 160 gramów.
Wyróżnia się kulistym lub kulisto-romboidalnym kształtem z tendencją do wydłużania się. Ma jędrny, biały miąższ o wyrazistym, dość ostrym smaku, okryty cienką, suchą łuską o słomkowej lub żółtej barwie.
Zastosowanie
Cebula Wolska cieszy się uznaniem hodowców i właścicieli ogródków działkowych głównie z tego względu, że bardzo dobrze się przechowuje. Odpowiednio zabezpieczona lub zakopcowana jest w stanie przetrwać przez dłuższy czas nawet niskie temperatury, nie tracąc smaku ani jędrności.
Dodatkowo jest bardzo smaczna i wspaniale komponuje się z sałatkami i innymi potrawami, w których może być spożywana bezpośrednio. Niestety, cebula Wolska nie należy do odmian najłatwiejszych w uprawie, wymaga bowiem dobrych warunków glebowych, odpowiedniego nawożenia i dużo uwagi.