Cebula Cymes - jedna z lepszych odmian do produkcji dymki

Średnio wczesna cebula Cymes to jedna z lepszych odmian przeznaczanych do produkcji dymki. Zachęca plennością i dobrej jakości cebulami, które także dobrze nadają się na świeży rynek. Pozwala również na ograniczenie użycia środków grzybobójczych, gdyż posiada zwiększoną odporność na porażenia grzybowe.

Charakterystyka

Średnie lub duże (100-120 g), kuliste, rzadziej eliptycznie spłaszczone, cebule tej odmiany pokryte są mocno przylegającą suchą łuską o brązowożółtej barwie. A kryją w sobie smaczny, białokremowy miąższ.

Ze względu na dobry smak i atrakcyjność cebul Cymes stanowi dużą konkurencję dla innych odmian – polecana jest nie tylko na świeży rynek, ale do przemysłu – na surówki lub do mrożonek. Co więcej, sucha łuska pokryta jest silnym nalotem woskowym, przez co cebule wykazują bardzo dużą odporność na infekcje grzybowe, głównie mączniaka rzekomego (Peronospora destructor) i fuzaryjną zgniliznę (Fusarium spp.). Ponadto możemy je mechanicznie zbierać i sortować, gdyż odmiana posiada zwiększoną odporność na uszkodzenia mechaniczne.

Plonu możemy się dość wcześnie spodziewać, Cymes to odmiana średnio wczesna. Cebule zbieramy, gdy dojrzymy na polu lub grządce równomiernie załamany szczypior. Podsuszony plon możemy długo przechowywać, bo aż do końca marca lub początku kwietnia.

Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa

NIE PŁACZ NAD CEBULĄ – ZMIERZ SIĘ Z NIĄ! ODPOWIEDZ NA PYTANIA DOTYCZĄCE TEGO WARZYWA [QUIZ]

[1/13] Z botanicznego punktu widzenia jadalna część cebuli (tzw. piętka) to:

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki