Odmiany cebuli – przegląd i charakterystyka najlepszych!
Cebula Cymes - jedna z lepszych odmian do produkcji dymki
Zobacz także
Średnio wczesna cebula Cymes to jedna z lepszych odmian przeznaczanych do produkcji dymki. Zachęca plennością i dobrej jakości cebulami, które także dobrze nadają się na świeży rynek. Pozwala również na ograniczenie użycia środków grzybobójczych, gdyż posiada zwiększoną odporność na porażenia grzybowe.
Charakterystyka
Średnie lub duże (100-120 g), kuliste, rzadziej eliptycznie spłaszczone, cebule tej odmiany pokryte są mocno przylegającą suchą łuską o brązowożółtej barwie. A kryją w sobie smaczny, białokremowy miąższ.
Ze względu na dobry smak i atrakcyjność cebul Cymes stanowi dużą konkurencję dla innych odmian – polecana jest nie tylko na świeży rynek, ale do przemysłu – na surówki lub do mrożonek. Co więcej, sucha łuska pokryta jest silnym nalotem woskowym, przez co cebule wykazują bardzo dużą odporność na infekcje grzybowe, głównie mączniaka rzekomego (Peronospora destructor) i fuzaryjną zgniliznę (Fusarium spp.). Ponadto możemy je mechanicznie zbierać i sortować, gdyż odmiana posiada zwiększoną odporność na uszkodzenia mechaniczne.
Plonu możemy się dość wcześnie spodziewać, Cymes to odmiana średnio wczesna. Cebule zbieramy, gdy dojrzymy na polu lub grządce równomiernie załamany szczypior. Podsuszony plon możemy długo przechowywać, bo aż do końca marca lub początku kwietnia.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa