Cebula Inga - odmiana polecana do długotrwałego przechowywania
Zobacz także
Ta średnio późna odmiana tworzy często średniej wielkości lub duże cebule, których średnica dochodzi do minimum 7 cm (średnia masa cebuli to 100-150 g). Doskonale nadają się na świeży rynek, ale mogą być również długotrwale przechowywane. Cebula Inga polecana jest do przemysłu przetwórczego, sprawdzi się jako składnik surówek, mrożonek, czy innych wyrobów spożywczych.
Charakterystyka
Cebule złożone są ze smacznych, białokremowych, kruchych, soczystych i mięsistych łusek okrytych dobrze lub średnio przylegającą, słomkowej barwy (czasem słomkowo różowej) suchą łuską. Pośród wielu odmian wyróżniają się kształtem – najczęściej szeroko jajowatym po kulisty. Wierzchołek jest zbieżysty, zwęża się ku górze, zaś podstawa jest praktycznie spłaszczona.
Jak już wcześniej wspomniano, Inga to doskonała odmiana zarówno na świeży rynek, jak i do przemysłu. Na pewno jej atrakcyjny kształt i wierność plonowania zachęci wielu zainteresowanych do jej uprawy w ogródku lub na polu. Pamiętajmy, że cebule narażone bywają na wiele czynników – głównie na patogeny chorobowe, a na te Inga wykazuje dość dobrą odporność. Ponadto dobrze znosi niekorzystne warunki atmosferyczne i jest wytrzymała na uszkodzenia mechaniczne.
Co do uprawy, jak każda inna odmiana Inga potrzebuje dobrego, ciepłego stanowiska, z dobrze nagrzewająca się glebą zasobną w próchnicę i składniki pokarmowe (posiada słabo rozwinięty system korzeniowy), o dobrej pojemności wodnej – najlepsze będą gleby piaszczysto gliniaste. Cebula ta preferuje podłoże o odczynie zbliżonym do obojętnego, o pH = 6,5-7,0.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa