
Kapusta głowiasta biała - siew, sadzenie, uprawa i odmiany
Kapusta jest niezwykle smacznym warzywem, a jednocześnie źródłem wielu witamin i minerałów, dzięki czemu jej spożywanie jest korzystne dla zdrowia. Kształt główek kapusty jest różny w zależności od odmiany: są kuliste, owalne, stożkowate lub spłaszczone, są główki miękkie lub twarde, duże lub małe, koloru zielonego lub czerwonego.
Dzielimy je na kapusty głowiaste: białą i czerwoną, których liście są gładkie, oraz kapusty włoskie, których liście są pomarszczone lub pofałdowane. Występuje również kapusta pekińska, która zawiązuje podłużne główki zbudowane z karbowanych liści. Przedstawiamy zbiór najważniejszych informacji, które trzeba wiedzieć o nasionach wszystkich odmian kapusty.
Nasiona poszczególnych warzyw kapustnych ciężko jest odróżnić od siebie, ponieważ ich kształt i wielkość są podobne, a czasem wręcz identyczne. Owocem kapusty głowiastej jest łuszczyna o kształcie podłużno-owalnym lub cylindrycznym, o długości 9-12 cm. Łuszczyny kapusty włoskiej są nieco krótsze. Owoce zawierają w sobie nasiona będące materiałem siewnym. Nasiona kapusty są kuliste lub prawie kuliste, czasem lekko kanciaste, zawsze natomiast z małą bruzdką od strony znaczka. Mają oliwkowo-brunatną barwę. Nasiona kapusty pekińskiej są kuliste i mają rdzawo-brązową barwę.
Masa 1000 nasion kapusty może wynosić od 2,5 g do 4 g, w zależności od gatunku. Masa 1000 nasion kapusty pekińskiej wynosi 2,5-4,1 g. W 1 g materiału siewnego znajduje się 240-400 nasion. Natomiast masa 1000 nasion kapusty głowiastej jest zróżnicowana i wynosi: dla kapusty białej – 4,4-6 g, dla czerwonej – 3,3-4 g, a dla włoskiej – 3,3-3,7 g. W 1 g materiału siewnego znajduje się 170-300 nasion.
W optymalnych warunkach nasiona kapusty główkowej kiełkują w ciągu 4-5 dni, zaś nasiona kapusty pekińskiej kiełkują w okresie od 5 do 10 dni. Aby nasiona skiełkowały, temperatura w pomieszczeniu powinna wynosić 16-18o C. Minimalna temperatura jej wzrostu wynosi 5o C, a optymalna utrzymuje się na poziomie 15-20o C.
Siew kapusty następuje od końca stycznia do połowy kwietnia, w zależności od odmiany. Nasiona odmian wczesnych kapusty głowiastej (okres wegetacji 60-90 dni) wysiewa się od końca stycznia do początku marca do skrzynek, a rozsadę wysadza do gruntu w kwietniu. Nasiona odmian średnio wczesnych (100-110 dni) wysiewa się od marca do początku kwietnia, a rozsadę sadzi do gruntu od końca kwietnia do połowy maja. Zaś nasiona odmian późnych (120-160 dni) wysiewa się na rozsadnik w kwietniu, a przesadza na miejsce stałe od połowy maja do połowy czerwca. Średnio wczesne i późne odmiany kapusty głowiastej można uprawiać również z siewu bezpośredniego, wysiewając nasiona na przełomie kwietnia i maja.
Nasiona kapusty włoskiej wysiewa się w kwietniu, natomiast nasiona kapusty głowiastej czerwonej wysiewa się w marcu lub kwietniu do inspektu lub na rozsadnik. Natomiast wysiew kapusty pekińskiej następuje od połowy lipca do połowy sierpnia.
czytaj dalej...Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl