Ogórek Basza – popularna odmiana najlepsza do kwaszenia i konserwowania
Zobacz także
Spośród wszystkich odmian ogórka, które należą do kwaszeniaków, na pierwszy plan wysuwa się z pewnością ogórek Basza. Odmiana ta charakteryzuje się dużym poziomem plonu, a ogórki po przetworzeniu zachowują piękny, zielony kolor i wyróżniają się niezwykłym smakiem.
Pokrój
Krzaczki ogórków odmiany Basza wytwarzają prawie wyłącznie żeńskie kwiaty, które są umieszczone po 2-3 na węźle. Roślina bardzo wcześnie zaczyna owocować, tworząc cylindryczne, kształtne ogórki w zielonym, żywym kolorze z długimi, wyraźnymi smugami.
Owoc pokryty jest słabo wydatnymi bruzdami i licznymi brodawkami średniej wielkości. Ogórki Basza wyróżniają się niezwykłą plennością, najwyższą wśród ogórków przeznaczonych do kiszenia i konserwowania.
Plon ogólny waha się w przedziale od 510 do 700 q na hektar, w czym aż około 90% to plon handlowy.
Zastosowanie
Ogórki odmiany Basza świetnie nadają się do kiszenia. Po przetworzeniu zachowują kolor i jędrność, mają także wyjątkowy smakiem. Odpowiednio wcześniej zbierane owoce mogą być również konserwowane.
Należy jednak pamiętać o częstym zbiorze, ponieważ pozostawione na dłużej ogórki wykazują tendencję do nadmiernego grubienia. Nie mają natomiast skłonności do przerastania na długość i wytwarzania owoców niekształtnych, nawet w niesprzyjających warunkach.
Odmiana nie wymaga zabiegów ochronnych ani ochrony chemicznej – jest niezwykle odporna na parcha dyniowatych i bardzo tolerancyjna wobec mozaiki ogórka oraz mączniaka rzekomego.