Ogórek Bolko – odporna na choroby odmiana przeznaczona do konserwowania
Zobacz także
Ogórki odmiany Bolko są typowymi ogórkami przeznaczonymi do konserwowania. Nie osiągają dużych rozmiarów, są bardzo kształtne a po przetworzeniu zachowują swój jasnozielony kolor.
Odmiana wyróżnia się także odpornością na choroby, jest więc często wybierana przez hodowców i właścicieli przydomowych ogródków.
Pokrój
Roślina ogórka Bolko tworzy duże, bujne krzaczki, na których zdecydowanie dominują kwiaty żeńskie. Odmiana nie należy do najwcześniejszych, ale tworzy kształtne, średniej długości ogórki.
Owoce nie wykazują tendencji do przerastania na długość i grubość, charakteryzują się większą smukłością w porównaniu z innymi odmianami ogórka. Skórka jest lekko bruzdowana, średnio obsypana brodawkami, ma jasnozieloną barwę z ciemną nasadą i jaśniejszymi smugami sięgającymi połowy długości.
Plon ogólny owoców nadających się do konserwowania plasuje się na średnim poziomie.
Zastosowanie
Te średniej wielkości ogórki najlepiej sprawdzą się w konserwowaniu, ale nadają się również do kwaszenia. Odmiana Bolko może być hodowana zarówno w domowych ogródkach jak i na polach upranych.
Nie wymaga wielu zabiegów ochronnych, ponieważ ma dużą tolerancję na dwa najczęściej występujące w ogórkach szkodniki – mączniaka rzekomego i wirusa zwykłej mozaiki ogórka. Dodatkowo wyróżnia się całkowitą odpornością na parcha dyniowatych.