Ogórek Bara – popularna odmiana holenderska o niewielkich owocach
Zobacz także
Odmiana Bara to bardzo popularna odmiana pochodząca z Holandii. Charakteryzuje się niewielkimi owocami świetnie nadającymi się do konserwowania i kwaszenia.
Opis
Ogórki Bara są bardzo wczesną odmianą, która wyróżnia się bardzo szybkim tempem wzrostu roślin. Tworzą duże rośliny o gęstym ulistnieniu, na których znajdują się przeważnie kwiaty żeńskie. Jest niezwykle plenna, daje duży, dobrej jakości plon o dość jednolitej strukturze.
Owoce mają cylindryczny kształt i są niezwykle smukłe w porównaniu do innych odmian ogórków konserwowych – wskaźnik ich kształtu oscyluje około 3,4:1. Nie wykazują tendencji do grubienia ani wytwarzania pustych komór nasiennych.
Dużym atutem ogórków tej odmiany jest ich duża wytrzymałość na wysokie temperatury – nie starzeją się nawet w czasie znacznych upałów.
Zastosowanie
Ta odmiana ogórków jest przeznaczona głównie do konserwowania, ale nadaje się także do kwaszenia i innych przetworów. Po przetworzeniu długo utrzymuje kolor skórki i jędrność, nie ma także tendencji do wytwarzania pustych przestrzeni nasiennych.
Świetnie smakują także na surowo i w sałatkach, są genetycznie pozbawione typowej dla ogórków goryczki. Ze względu na swoją bujność nie nadają się do uprawy pod osłonami, najlepiej sprawdzają się wysiane do gruntu. Wykazują dużą odporność na cały szereg chorób, głównie wywołanych cytomegalowirusem.