Ogórek Cezar – odmiana konserwowa wyjątkowo odporna na choroby
Zobacz także
Ogórki Cezar wyróżniają się na tle innych odmian niezwykłą odpornością na choroby i szkodniki typowe dla roślin dyniowatych. Z tego względu nie wymagają dużej ochrony chemicznej i nadają się nawet do uprawy amatorskiej.
Opis
Ta niezbyt wczesna odmiana charakteryzuje się bardzo szybkim wzrostem. W krótkim czasie tworzy rozległe, bujne rośliny o zielonej barwie łodyg i liści. Pierwszy plon pojawia się późno, ale przez cały okres zbiór jest bardzo wyrównany. Owoce mają żywy, zielony kolor, na ich skórce mogą pojawiać się jaśniejsze plamki i smugi sięgające aż ¾ długości, a przetrzymane nie wykazują tendencji do żółknięcia. Niemal wszystkie ogórki mają taką samą wielkość i jednakowy, cylindryczny kształt.
Zastosowanie
Odmiana Cezar jest zaklasyfikowana jako konserwowa, głównie ze względu na średni rozmiar i kształtność owoców. Z powodzeniem można również używać jej do kwaszenia. Jej największym atutem jest bardzo duża odporność na parcha dyniowatych, CMV i mączniaka prawdziwego, wykazuje się też bardzo dużą tolerancją wobec kanciastej plamistości i mączniaka rzekomego. Sprawdzi się w uprawie amatorskiej i ekologicznej, gdyż nie wymaga intensywnej ochrony chemicznej. Warto jednak przeprowadzić zabiegi profilaktyczne, dzięki którym można znacznie wydłużyć czas zbiorów.