Ogórek Cezar – odmiana konserwowa wyjątkowo odporna na choroby

Ogórki Cezar wyróżniają się na tle innych odmian niezwykłą odpornością na choroby i szkodniki typowe dla roślin dyniowatych. Z tego względu nie wymagają dużej ochrony chemicznej i nadają się nawet do uprawy amatorskiej.

Opis

Ta niezbyt wczesna odmiana charakteryzuje się bardzo szybkim wzrostem. W krótkim czasie tworzy rozległe, bujne rośliny o zielonej barwie łodyg i liści. Pierwszy plon pojawia się późno, ale przez cały okres zbiór jest bardzo wyrównany. Owoce mają żywy, zielony kolor, na ich skórce mogą pojawiać się jaśniejsze plamki i smugi sięgające aż ¾ długości, a przetrzymane nie wykazują tendencji do żółknięcia. Niemal wszystkie ogórki mają taką samą wielkość i jednakowy, cylindryczny kształt.  

Zastosowanie

Odmiana Cezar jest zaklasyfikowana jako konserwowa, głównie ze względu na średni rozmiar i kształtność owoców. Z powodzeniem można również używać jej do kwaszenia. Jej największym atutem jest bardzo duża odporność na parcha dyniowatych, CMV i mączniaka prawdziwego, wykazuje się też bardzo dużą tolerancją wobec kanciastej plamistości i mączniaka rzekomego. Sprawdzi się w uprawie amatorskiej i ekologicznej, gdyż nie wymaga intensywnej ochrony chemicznej. Warto jednak przeprowadzić zabiegi profilaktyczne, dzięki którym można znacznie wydłużyć czas zbiorów.

OCEŃ SWÓJ STAN WIEDZY NA TEMAT OGÓRKÓW! [QUIZ]

[1/10] Ogórki pochodzą z:

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki