Ogórek Albion - wczesna odmiana mieszańcowa pozbawiona goryczki
Ogórek Rufus - niezwykle plenna odmiana mieszańcowa typu korniszonowego
Zobacz także
Odmiana Rufus szczególnie polecana jest do przemysłu przetwórczego, jest niezwykle plenna. To jedna z pierwszych mieszańcowych odmian korniszonów wyhodowanych w Polsce o białych kolcach.
Charakterystyka
To średnio wczesna odmiana o dobrze rosnących roślinach, na których przeważają kwiaty żeńskie rozmieszczone od 1 do 3 w jednym węźle. Tworzy bardzo kształtne – od cylindrycznych do baryłkowatych, krótkie owoce pokryte intensywnie zieloną skórką z widocznymi podłużnymi smugami oraz licznymi średniej wielkości brodawkami. Współczynnik kształtu tych ogórków wynosi 2,7:1.
Uprawa
Nasiona wysiewamy wprost do gruntu w maju, w zależności od panujących warunków pogodowych, w rozstawie 60 x 80 cm. Gleba, na której będziemy prowadzić uprawę ogórka powinna być żyzna, próchniczna, zasobna w składniki pokarmowe, przewiewna, a stanowisko ciepłe, osłonięte od wiatru i zaciszne. Rufus to bardzo plenna odmiana, która da nam owoce od lipca do września – plon cechuje się dobrą strukturą. Ogórki należy zbierać codziennie!
Zastosowanie
Niezwykle wykształcone, regularne, drobne, jędrne owoce sprawiają, że odmiana Rufus stanowi doskonały surowiec na korniszony. Są takiej wielkości, że spokojnie mieszczą się w małych słoikach.
Odporność
Rufus to roślina o bardzo wysokiej odporności lub tolerancji na choroby grzybowe – wykazuje wysoką odporność na parcha dyniowatych, zaś jest bardzo tolerancyjna na wirusa zwykłej mozaiki ogórka i mączniaka rzekomego. Z tego względu znacznie ogranicza chemicznych środków grzybobójczych lub stanowi doskonałą odmianę do uprawy ekologicznej.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa