Ogórek Skierniewicki – niezwykle wczesna krótkoowocowa odmiana szklarniowa
Zobacz także
Swoją popularność ogórek Skierniewicki zawdzięcza swojej wczesności – już po około miesiącu od posadzenia rozsad możemy spodziewać się pierwszego zbioru. Odmiana liczy sobie jednak już sporo lat i w między czasie pojawiły się jej bardziej wartościowi następcy.
Opis
Skierniewicki to krótkoowocowa, szklarniowa odmiana ogórka. Jego roślina w przeważającej ilości pokrywa się kwiatami żeńskimi. Charakteryzuje się niezbyt silnym wzrostem.
Jest bardzo wczesna – po wysadzeniu roślin pod osłony pierwsze dojrzałe owoce pojawiają się po 25-35 dniach. Owoce mają kilkanaście centymetrów długości i walcowaty kształt. Są wyraźnie zaokrąglone na końcach.
Wyróżniają się dość grubą skórą, która ma ciemnozielony kolor i dość wyraźne, jasnozielone smugi do mniej więcej połowy długości. Miąższ jest bardzo zwarty, nie wytwarza pustych komór nasiennych i ma przyjemny aromat.
Zastosowanie
Wybór ogórka Skierniewickiego do uprawy ma tyle plusów co minusów. Pierwszą zaletą odmiany jest niezaprzeczalnie jej wczesność – przydatna szczególnie do produkcji nowalijek.
Kolejnym atutem jest oczywiście jego smak i bardzo ładny, wyrównany pod względem wielkości plon. Ogórki są niezwykle kształtne i raczej nie pojawiają się egzemplarze zdeformowane.
Niestety, ogórek Skierniewicki ma bardzo mało odporności na choroby, szczególnie na mączniaka rzekomego i prawdziwego, chociaż w pewnym stopniu wykazuje tolerancję wobec parcha dyniowatych. Kolejnym minusem jest tendencja do przerastania na grubość i żółknięcia skórki – wobec tego należy zbierać plon niemal codziennie.