Ogórek Andrus – dobrze plonująca odmiana idealna do kwaszenia
Ogórek Tytus – korniszonowa odmiana o niewielkich i kształtnych owocach
Zobacz także
Spośród pozostałych odmian ogórki Tytus wyróżniają się niewielkim rozmiarem i niezwykłą kształtnością, a co za tym idzie, świetnie nadają się na korniszony. Przetworzone i umieszczone w słoikach nie tracą barwy ani jędrności.
Opis
Tytus to bardzo popularna odmiana ogórków, którą szczególnie poleca się na korniszony. Nie należy do najwcześniejszych, jest natomiast niezwykle plenna, tworząc duży, dobrej jakości plon – 230q/ha, z czego prawie 80% to plon handlowy.
Owoce mają zieloną lub ciemnozieloną skórkę pokrytą krótkimi, rozmytymi, dobrze widocznymi smugami i średniej wielości brodawkami. Ogórki tej odmiany są bardzo widocznie bruzdowane, osiągają średnie rozmiary, są jednak bardzo smukłe i nie wykazują tendencji do nadmiernego grubienia.
Zastosowanie
Swoją popularność wśród hodowców i właścicieli ogródków ogórki Tytus zawdzięczają bardzo dużą odpornością na choroby typowe dla roślin dyniowatych. Szczególną odporność wykazują na mącznika rzekomego i wirusa zwykłej mozaiki ogórka, przede wszystkim jednak jest całkowicie odporna na parcha dyniowatych.
Zbierane codziennie są wspaniałym surowcem na korniszony, jeśli zbiór następuję rzadziej mogą dorosnąć do wielkości typowych dla ogórków konserwowych. Bardzo ładnie prezentują się w słoikach, gdyż po przetworzeniu nie tracą jędrności ani swojego niezwykłego koloru.