Uprawa ogórków szklarniowych - najważniejsze zagadnienia
Ogórek Parys – uniwersalna i łatwa w uprawie odmiana zalecana do uprawy amatorskiej
Zobacz także
Ogórki odmiany Parys znajdują bardzo uniwersalne zastosowanie – nadają się na przetwory i do jedzenia na surowo. Odmiana jest odporna na choroby i łatwa w uprawie, więc świetnie sprawdzi się na przydomowych grządkach ogrodników amatorów.
Pokrój
Rośliny ogórków Parys zazwyczaj tworzą bujne, rozległe krzaczki. Wytwarzają prawie wyłącznie kwiaty żeńskie, po 1-2 na węźle. Pierwsze owoce pojawiają się bardzo wcześnie, ale jest ich stosunkowo mało.
Plon właściwy, późniejszy jest znacznie większy i plasuje się na średnim poziomie. Owoce mają cylindryczny, nieco wydłużony kształt, charakteryzują się zieloną skórką z bardzo wyraźnymi, jaśniejszymi smugami i słabo wydatnymi bruzdami. Ogórki tej odmiany nie wykazują skłonności do grubienia owoców.
Zastosowanie
Ogórki Parys są najbardziej uniwersalne pod względem wykorzystania ze wszystkich odmian – ich smukłe owoce i piękny kolor sprawiają, że świetnie nadają się do konserwowania, a nieco przerośnięte egzemplarze mogą z powodzeniem zostać zakiszone.
Surowe natomiast bardzo dobrze sprawdzą się w sałatce. Odmiana ta jest bardzo łatwa w uprawie, nie wymaga specjalnych chemicznych zabiegów ochronnych i jest dość odporna na porażenie przez mączniaka rzekomego i kanciastą plamistość.
Najczęściej poleca się ją do amatorskiej uprawy w przydomowych ogródkach.