
Pomidor Hubal – jedna z najnowszych odmian pomidorów zalecana do przetworów

Zobacz także
To jedna z najnowszych odmian pomidorów. Hubal charakteryzuje się dużą plenności i wysokim stopniem przydatności w przemyśle przetwórczym. Po zbiorze długo utrzymują świeżość.
Opis
Ta plenna odmiana o średniej wczesności szczególnie polecana jest do przetwórstwa. Pomidor Hubal to odmiana wysoka, tworzy rośliny o zwartym pokroju i dużej sile wzrostu z tendencją do rozrastania się.
Owoce pojawiają się w złożonych, dość krótkich gronach. Są duże, kuliste lub lekko kanciaste. Mają bardzo gładką, czerwoną skórkę bez zielonej piętki. Najczęściej są gładkie, ale zdarzają się także egzemplarze delikatnie żebrowane. Charakteryzują się dość dużą twardością miąższu, który jest smaczny i również czerwono wybarwione.
Zastosowanie
Pomidory Hubal szczególnie nadają się do uprawy towarowej, ale z powodzeniem można hodować je także w amatorskich ogródkach. Odmiana daje duży plon o dobrej strukturze i małym odsetku owoców zniekształconych lub pękających.
Owoce o średnicy powyżej 6 centymetrów stanowią ponad 60% plonu i nadają się na handel. Pomidor Hubal ma bardzo smaczny, twardy miąższ i dobrze znosi transport.
Poleca się go do przetwórstwa, gdyż zachowuje swój kolor, smak i, co najważniejsze, wartości odżywcze. Dodatkowym atutem tej odmiany jest niezwykle długi okres przechowywania – po zbiorze owoce mogą nawet 10 dni przetrwać nie tracąc twardości i nie zmieniając smaku.
INNA STRONA POMIDORA – ODKRYJ NIETYPOWE FAKTY NA JEGO TEMAT! [QUIZ]
Zobacz także
-
-
10596 , 1 , 0 , 0 Pomidor Elf F1 – odmiana o niezwykle dorodnych i smacznych owocach
-
-