Pomidor Rumba Ożarowska – odmiana o smacznym, mięsistym miąższu typu arbuzowego
Pomidor Jawor – wytrzymała odmiana zalecana do uprawy wielkotowarowej
Zobacz także
Pomidor Jawor to jedna z odmian pomidora, która szczególnie nadaje się do uprawy wielkotowarowej. Jego owoce nadają się na bezpośredni handel sklepowy – są twarde, nie ulegają zniszczeniu w transporcie. Często bywają także surowcem dostarczanym do przetwórni owocowo-warzywnych.
Opis
Ze względu na swoją plenność i równomierne dojrzewanie, pomidor Jawor polecany jest szczególnie do uprawy towarowej z przeznaczeniem zarówno na handel, jak i zaopatrzenie przetwórstwa. Jest to odmiana dość wczesna o średniej sile wzrostu roślin, które mają zwarty pokrój.
Charakterystyczną cechą odmiany jest tendencja do zwijania się liści. Owoce są czerwone, mają gładką skórkę bez wyraźnej piętki. Są dość twarde i nie wykazują skłonności do pękania, a odsetek zniekształconych egzemplarzy jest minimalny.
Miąższ jest bardzo smaczny, dobrze wybarwiony na czerwono i o dużej mięsistości. W przekroju widać regularnie rozmieszczone komory nasienne.
Zastosowanie
Wybór pomidora odmiany Jawor do uprawy ma swoje plusy i minusy. Pierwszą niewątpliwą zaletą jest możliwość uprawiania jej w większym zagęszczeniu, ponieważ rośliny nie są zbyt rozrośnięte, co znacznie pozwala zaoszczędzić miejsce i osiągnąć wyższy plon z hektara.
Kolejnym atutem tej odmiany jest wysoki plon handlowy w plonie ogólnym i duża uniwersalność zastosowań – owoce nadają się i do spożycia bezpośredniego i do przetwórstwa.
Jest to jednak odmiana, która charakteryzuje się bardzo dużym zapotrzebowaniem na składniki mineralne, musi więc być intensywnie zagęszczona, co znacznie zwiększa koszty prowadzenia uprawy.
INNA STRONA POMIDORA – ODKRYJ NIETYPOWE FAKTY NA JEGO TEMAT! [QUIZ]
Zobacz także
-
-
11209 , 1 , 0 , 0 Pomidor Elf F1 – odmiana o niezwykle dorodnych i smacznych owocach
-
-