
Pomidor Rumba Ożarowska – odmiana o smacznym, mięsistym miąższu typu arbuzowego
Pomidor Jawor to jedna z odmian pomidora, która szczególnie nadaje się do uprawy wielkotowarowej. Jego owoce nadają się na bezpośredni handel sklepowy – są twarde, nie ulegają zniszczeniu w transporcie. Często bywają także surowcem dostarczanym do przetwórni owocowo-warzywnych.
Ze względu na swoją plenność i równomierne dojrzewanie, pomidor Jawor polecany jest szczególnie do uprawy towarowej z przeznaczeniem zarówno na handel, jak i zaopatrzenie przetwórstwa. Jest to odmiana dość wczesna o średniej sile wzrostu roślin, które mają zwarty pokrój.
Charakterystyczną cechą odmiany jest tendencja do zwijania się liści. Owoce są czerwone, mają gładką skórkę bez wyraźnej piętki. Są dość twarde i nie wykazują skłonności do pękania, a odsetek zniekształconych egzemplarzy jest minimalny.
Miąższ jest bardzo smaczny, dobrze wybarwiony na czerwono i o dużej mięsistości. W przekroju widać regularnie rozmieszczone komory nasienne.
Wybór pomidora odmiany Jawor do uprawy ma swoje plusy i minusy. Pierwszą niewątpliwą zaletą jest możliwość uprawiania jej w większym zagęszczeniu, ponieważ rośliny nie są zbyt rozrośnięte, co znacznie pozwala zaoszczędzić miejsce i osiągnąć wyższy plon z hektara.
Kolejnym atutem tej odmiany jest wysoki plon handlowy w plonie ogólnym i duża uniwersalność zastosowań – owoce nadają się i do spożycia bezpośredniego i do przetwórstwa.
Jest to jednak odmiana, która charakteryzuje się bardzo dużym zapotrzebowaniem na składniki mineralne, musi więc być intensywnie zagęszczona, co znacznie zwiększa koszty prowadzenia uprawy.
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl