Sałata Bona – popularna odmiana masłowa o dużych walorach smakowych liści
Zobacz także
Chociaż nie jest najbardziej odporna ani największa spośród odmian sałaty, Bona cieszy się dużym zainteresowaniem. Najczęściej pojawia się w ogrodach amatorskich, w małym stopniu nadaje się do uprawy towarowej, ale właścicieli warzywników cieszy swoim szybkim wzrostem i niezwykłym smakiem liści.
Opis
Sałata Bona to jedna z głowiastych, masłowych odmian sałaty. Jest plenna, daje plon o dobrej strukturze. Jej główki są średniej wielkości, osiągają jedynie od 350 do 400 gram wagi, dość zwięzłe o ściśle przylegających do siebie główkach.
Mają jasnozielony lub żółtozielony kolor, ich powierzchnia jest prawie gładka. Swoją popularność sałata Bona zawdzięcza dużym walorom smakowym liści.
Zastosowanie
Popularna w uprawie amatorskiej, sałata masłowa Bona wyróżnia się bardzo dobrym smakiem. Jej nie za duże główki nadają się do zebrania dopiero po około 60 dniach od wysiania.
Jest odporna na niskie i wysokie temperatury, może więc być wysiewana bezpośrednio do gruntu. W uprawie letniej i jesiennej nie wykazuje tendencji do wybijania pędu kwiatostanowego. Nadaje się szczególnie do uprawy polowej wiosną i latem.
Rzadko bywa przeznaczana na najwcześniejszy zbiór wiosenny, ponieważ na rynku są dostępne inne odmiany, które lepiej są do tego przystosowanie. Wczesną wiosną udaje się wyłącznie pod osłonami.