Sałata rzymska zapomniana i odkryta na nowo!
Sałata Karola – niezwykła odmiana, której częścią jadalną jest czerwona łodyga
Zobacz także
Jeżeli ze słowem „sałata” kojarzą ci się tylko zielone, nieco nudne liście, to koniecznie musisz zapoznać się z sałatą odmiany Karola. Jej jadalną częścią nie są bowiem liście, a… łodyga! Długa i na dodatek czerwona, aż trudno uwierzyć, że ma coś wspólnego ze standardowymi, zielonymi główkami.
Opis
To chyba najciekawsza i najbardziej nietypowa odmiana sałaty. W czasie wzrostu wygląda jak zwykła sałata, która wybiła w kwiatostan. Jest dojrzała, kiedy długość łodygi jest wyższa niż 30 centymetrów i można ją spożywać aż do pojawienia się pędów kwiatowych.
Najlepiej jednak smakują łodygi roślin, które mają od 30 do 60 centymetrów. Częścią jadalną rośliny jest czerwona łodyga – tak zwany głąbik, otoczona liśćmi, które również nadają się do spożycia, ale nie są tak smaczne.
Sałata Karola nie jest najwcześniejszą odmianą – okres od wysiania do zbiorów wynosi od 70 do 90 dni.
Zastosowanie
Sałata łodygowa Karola polecana jest przede wszystkim do uprawy polowej. Ma dość duże wymagania glebowe – potrzebuje ciepłych, próchniczych i umiarkowanie wilgotnych gleb oraz przewiewnego stanowiska.
Jest dość odporna na zimno, może więc być uprawiana zarówno z rozsady jak i z wysiewu bezpośredniego do gruntu. Optymalna rozstawa to 50x30 centymetrów.
Ma smak zbliżony do sałaty masłowej, nadaje się jednak nie tylko do spożywania na surowo, ale także do gotowania a nawet kiszenia czy konserwowania.