Zobacz także
Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Malina właściwa. Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.
Nazwa łacińska:
Rubus idaeus
Rodzina:
różowate - Rosacae
Kolor kwiatu:
biały
Liście:
złożone
Forma kwiatu:
kwiaty o pięciu płatkach
Charakterystyka:
malina właściwa ma wzniesioną łodygę pokrytą cienkimi kolcami. Łukowato wygięte pędy również pokryte są szczecinkowatymi kolcami, jednak tylko w dolnej części. Liście ułożone są skrętolegle i złożone są od pięciu do siedmiu listków o jajowatym kształcie i piłkowanych brzegach. Boczne listki są siedzące, natomiast środkowy sercowaty listek zawsze osadzony jest na ogonku. Spodnia część liści pokryta jest drobnymi włoskami. W luźne kwiatostany zebrane są pięciopłatkowe kwiaty. Płatki korony są odwrotnie jajowate i krótsze od działek kielicha, który jest pokryty szarym filcem. Owoc tworzą drobne pestkowce, które są ze sobą połączone. Czerwony, wonny i delikatnie omszony owoc ma przyjemny i słodki smak.
Gleba:
zasobna w składniki pokarmowe, zwłaszcza w azot
Forma życiowa:
roślina wolnopłatkowa
Roślina lecznicza:
tak
Roślina trująca:
nie
Roślina chroniona:
nie
Występowanie:
wilgotne, widne lasy i ich skraj, zręby, zarośla
Okres kwitnienia:
od maja do czerwca
Wysokość:
od 1 do 2 m
Właściwości:
owoce maliny są soczyste i dzięki dużej zawartości witamin działają wzmacniająco. Napar z suszu pomaga w obniżeniu gorączki i w zwalczaniu przeziębienia. Surowcem zielarskim są również liście, których napar stosuje się do leczenia chorób kobiecych. Oprócz zastosowania w medycynie owoce można używać w przemyśle spożywczym. Przyrządza się z nich między innymi domowe przetwory takie jak dżemy i kompoty. Często maliny są składnikami jogurtów, serków i galaretek.