Dynia Potimarron - odmiana o sakiewkowym kształcie i orzechowym smaku
Dynia Hokkaido - japońska odmiana o drobnych i smacznych owocach
Zobacz także
Spośród wszystkich odmian dynie typu Hokkaido wyróżniają się małym rozmiarem. Jej częścią jadalną jest i miąższ, i niezbyt twarda skórka.
Owoce są intensywnie pomarańczowe, niezwykle aromatyczne i przede wszystkim bardzo smaczne smaczne. Te japońskie dynie są ciekawą alternatywą dla standardowej dyni olbrzymiej.
Pokrój
Dynie typu Hokkaido tworzą rozległe rośliny o średniej sile wzrostu, które mają tendencję do czepiania się podpór, kratek czy ogrodzeń – w takiej sytuacji mogą wyrosnąć nawet na wysokość 3 metrów. Na pojedynczej roślinie pojawiają się najczęściej 2-3 owoce o wadze od 1 do 3 kilogramów.
Mają kulisty kształt, niezwykle regularny. Ich odmiany różnią się nieco między sobą odcieniem, ale wszystkie mają intensywnie pomarańczowy kolor skórki i miąższu. Skórka może być nieco jaśniejsza, jest bardzo cienka, miękka i smaczna – ona również nadaje się do spożycia.
Właściwości i zastosowanie
Dynie typu Hokkaido są prawdziwą kopalnią wartości odżywczych. Ich miąższ zawiera bardzo dużo witamin z grupy B i prowitaminy A. Niektóre z odmian wyróżniają się bardzo dużą zawartością karotenu i witaminy C – im bardziej pomarańczowe zabarwienie miąższu, tym wyższa zawartość tych składników.
Co więcej, można znaleźć w niej duże ilości potasu, żelaza, wapnia i fosforu. Nic, tylko jeść na zdrowie. I z niezwykłą przyjemnością, gdyż wszystkie jadalne odmiany dyni typu Hokkaido są bardzo smaczne. Ich niewielki rozmiar i kulisty kształt sprawiają, że jest to świetny surowiec do zapiekania i faszerowania. Jej miąższ może być wykorzystany do przygotowania słodkiej zupy krem z dyni, smacznych ciast i jako farsz do różnego rodzaju pierożków.
Odmiany
Najbardziej popularną odmianą dyni typu Hokkaido jest Uchiki Kuri. Jej rośliny mają płożący pokrój i średnią siłę wzrostu, odpowiednio podparte mogą się piąć. Skórka jest pomarańczowa lub czerwonawa, otacza ciemnożółty smaczny i soczysty miąższ.
Owoce mają beczułkowaty kształt, są wyraźnie żebrowane, niewielkie – osiągają średnią wagę około 1-1,5 kilograma. Okres od wysiania do zbiorów trwa mniej więcej 115 dni, jest więc to dość późna odmiana. Mimo delikatnej skórki, nieuszkodzone egzemplarze nadają się do przechowywania.
czytaj dalej...Zobacz także
-
-
-
17154 , 0 , 0 , 0 Dynia Melonowa Żółta – plenna odmiana o ciekawych, żółtych owocach
-