
Cebula Ailsa Craig - popularna odmiana cebuli cukrowej
Cebula (Allium cepa L.) znana jest wszystkim, nie tylko z jej ogromnych walorów smakowych, ale także leczniczych i przyprawowych. Swoją popularność zawdzięcza prawdopodobnie Egipcjanom, którzy już kilka tysięcy lat temu udomowili ją odkrywając jej wszechstronne zastosowanie.
W naszym kraju cebula zawitała dopiero w XIV wieku, ale bardzo szybko została przyjęta do grona powszechnie użytkowanych roślin. Obecnie uprawiana jest na szeroką skalę, a w żadnym warzywniku nie może zabraknąć dla niej miejsca.
Do prawidłowego wzrostu cebula potrzebuje gleby żyznej, bogatej w próchnicę, średnio zwięzłej, wilgotnej oraz o odczynie zbliżonym do obojętnego (pH 6,5-7,0). Przed sadzeniem skupmy się na przygotowaniu gleby – usuńmy wszelkie chwasty, szczególnie wieloletnie oraz wymieszajmy jej powierzchnię z superfosfatem (100 g/m2) i siarczanem potasu (30 g/m2).
Możemy prowadzić również uprawę w pierwszym (na słabszych glebach) lub w drugim (na żyznych glebach) roku po oborniku, uzupełniając rolę o nawożenie mineralne, zgodnie z wynikiem analizy chemicznej.
Jeśli chcemy szybko otrzymać duże cebule najlepszym sposobem będzie uprawa z dymki. Możemy sami ją wyprodukować, niestety dymka sprawia duże problemy, szczególnie podczas przechowywania – łatwo wybija w pędy nasienne, dlatego wygodniejszym sposobem jest jej zakup, oczywiście korzystając ze sprawdzonego źródła.
Istotna przy wyborze jest wielkość – najlepsze do sadzenia są dymki o średnicy 10-15 mm i 15-20 mm, większe 20-25 cm są bardziej podatne na wybijanie w pędy kwiatostanowe. Cebulki sadzimy w przygotowanej wcześniej, lekko wilgotnej glebie co 15 cm w rzędy odległe o 30-35 cm, dość płytko. Aby obsadzić 1 ha potrzebujemy od 1 do 1,5 tony dużej (powyżej 20 cm średnicy), 0,6 do 1 tony średniej lub 0,3-0,5 tony małej dymki.
Możemy sadzić ją wczesną wiosną (przełom marca i kwietnia), a jeśli chcemy otrzymać cebulę pęczkową i spodziewamy się dość łagodnej zimy wybierzmy późniejszy termin – od połowy września do połowy października. Rozpoczynając uprawę jesienią wybierajmy większe dymki i umieszczajmy je gęściej i głębiej, niż przy wiosennym sadzeniu, tj. 25-30 cebulek na 1 m2 na głębokości 1,5-2 cm.
Metoda ta znacznie przyspiesza otrzymanie dużych i lepszych jakościowo cebul (porównując z uprawą z siewu – nawet o 1 miesiąc), niestety wiąże się z dużym nakładem pracy. Rozsadę produkuje się średnio przez 6 tygodni, po tym czasie otrzymujemy zahartowane rośliny z 4-5 liśćmi właściwymi, które możemy posadzić w polu.
Przyjmując, że nasiona w inspektach wysiewamy od połowy lutego do początku marca, gotową rozsadę sadzimy od połowy do końca kwietnia. Cebule umieszczamy trochę gęściej, niż w przypadku uprawy z dymki, bo w rozstawie 27-30 cm x 6 cm, na taką samą głębokość, jak w inspekcie, czy tunelu.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa
Bibliografia:
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl