Ogórek Borus – najpopularniejsza odmiana przeznaczona do kwaszenia

Odmiana ogórków Borus jest jedną z najbardziej popularnych odmian ogórków przeznaczonych do kwaszenia. Szczególnie dobrze smakują zakiszone na krótko „ogórki małosolne”, ale można jest również przechowywać dłużej.  

Pokrój

Ogórki Borus to średniowczesna odmiana, która wydaje niezbyt bujne rośliny o prawie wyłącznie żeńskich kwiatach, których średnio znajduje się od 1 do 3 na węźle. Roślina wydaje plon kwaszeniaków na średnim poziomie.

Owoce mają charakterystyczny nieco wydłużony, smuklejszy kształt. Skórka ma ciemnozieloną barwę, z dobrze widocznymi, wyraźnymi smugami i białymi, okrągłymi brodawkami. Ogórki tej odmiany nie mają tendencji do wybarwiania się i zachowują kolor przez cały okres wegetacyjny.

Zastosowanie

Szczególnie często sięga się po ogórki odmiany Borus przy kwaszeniu, ponieważ bardzo ładnie się prezentują – po przetworzeniu zachowują szczególnie wyrazisty, zielony kolor.

Dodatkowym czynnikiem sytuującym tę odmianę wśród innych przeznaczonych do kwaszenia jest fakt, że owoce nie wykazują tendencji do tworzenia pustych przestrzeni nasiennych, a po fermentacji nadal pozostają jędrne i odpowiednio twarde. Doskonale sprawdzają się zarówno przechowywane dłużej, jak i przeznaczone na tak zwane małosolne.

Odmianę można uprawiać i w polu, i w przydomowym ogródku, ponieważ do prawidłowego wzrostu i dużego plonu nie potrzebuje zabiegów chemicznych. Wyróżnia się bardzo dużą odpornością na parcha dyniowatych i jest niezwykle tolerancyjna wobec mącznika rzekomego.

OCEŃ SWÓJ STAN WIEDZY NA TEMAT OGÓRKÓW! [QUIZ]

[1/10] Ogórki pochodzą z:

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki