Ogórek Borus – najpopularniejsza odmiana przeznaczona do kwaszenia
Zobacz także
Odmiana ogórków Borus jest jedną z najbardziej popularnych odmian ogórków przeznaczonych do kwaszenia. Szczególnie dobrze smakują zakiszone na krótko „ogórki małosolne”, ale można jest również przechowywać dłużej.
Pokrój
Ogórki Borus to średniowczesna odmiana, która wydaje niezbyt bujne rośliny o prawie wyłącznie żeńskich kwiatach, których średnio znajduje się od 1 do 3 na węźle. Roślina wydaje plon kwaszeniaków na średnim poziomie.
Owoce mają charakterystyczny nieco wydłużony, smuklejszy kształt. Skórka ma ciemnozieloną barwę, z dobrze widocznymi, wyraźnymi smugami i białymi, okrągłymi brodawkami. Ogórki tej odmiany nie mają tendencji do wybarwiania się i zachowują kolor przez cały okres wegetacyjny.
Zastosowanie
Szczególnie często sięga się po ogórki odmiany Borus przy kwaszeniu, ponieważ bardzo ładnie się prezentują – po przetworzeniu zachowują szczególnie wyrazisty, zielony kolor.
Dodatkowym czynnikiem sytuującym tę odmianę wśród innych przeznaczonych do kwaszenia jest fakt, że owoce nie wykazują tendencji do tworzenia pustych przestrzeni nasiennych, a po fermentacji nadal pozostają jędrne i odpowiednio twarde. Doskonale sprawdzają się zarówno przechowywane dłużej, jak i przeznaczone na tak zwane małosolne.
Odmianę można uprawiać i w polu, i w przydomowym ogródku, ponieważ do prawidłowego wzrostu i dużego plonu nie potrzebuje zabiegów chemicznych. Wyróżnia się bardzo dużą odpornością na parcha dyniowatych i jest niezwykle tolerancyjna wobec mącznika rzekomego.