Papryka Gloria – wysoko plonująca odmiana o smacznych owocach
Papryka Lena - smaczna i słodka odmiana przeznaczona do przetwórstwa
Zobacz także
Papryka Lena to doskonała odmiana przeznaczana do przetwórstwa – jest smaczna, słodka i soczysta, co więcej, dobrze się przechowuje.
Charakterystyka
Lena to wczesna odmiana, która zawiązuje krótkie, szerokie, stożkowate tępo zakończone owoce o masie 150-190 g. Miąższ jest jędrny, soczysty i gruby (7-9 mm grubości), pokryty błyszczącą, delikatnie żebrowaną skórką początkowo o barwie jasnozielonej i czerwonej podczas fazy dojrzałości fizjologicznej. Owoce umieszczone są na niskich roślinach poziomo lub pionowo na pędzie.
Uprawa
Papryka Lena szczególnie polecana jest do uprawy pod osłonami (najlepsze niskie tunele foliowe), ale uda się również w uprawie polowej. Najpierw należy przygotować rozsadę pod osłonami – w tym celu nasiona wysiewamy w marcu do pojemników wypełnionych substratem torfowym.
Po ok. trzech tygodniach od siewu rośliny pikujemy do doniczek. Wyrośniętą rozsadę papryki sadzimy w maju (najlepiej po przymrozkach) do tunelu lub w pole w rozstawie 40 x 40 cm. Zbioru dojrzałych owoców spodziewać się możemy od lipca do września.
Z racji tego, iż odmiana Lena tworzy niskie i zwarte rośliny, nie wymaga podpierania. Jednak by uzyskać lepszej jakości plon należy usunąć wszystkie pędy znajdujące się pod pierwszym rozgałęzieniem. Lena jest bardzo plenną odmianą papryki, z czego większość plonu to owoce wczesne – kilka sztuk dojrzewa jednocześnie.
Zastosowanie
Papryka Lena doskonale nadaje się do przetwórstwa, na sosy, konserwy i inne przetwory. Ponadto możemy ją dłużej przechowywać przy odpowiednich warunkach przechowalniczych.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa