Sałata Oleńka - bardzo smaczna i delikatna w smaku odmiana amatorska
Sałata Ewelina – popularna odmiana masłowa o niezwykłych walorach smakowych
Zobacz także
Ta bardzo odporna na choroby i obojętna na wysokie temperatury odmiana sałaty jest bardzo popularna. Wyróżnia ją przede wszystkim smak – swoista mieszanka smaku sałaty kruchej i masłowej.
Opis
Liście sałaty masłowej Ewelina wyróżniają się niezwykłymi walorami smakowymi. Odmiana ta pochodzi z mieszańca sałaty kruchej z masłową, co daje bardzo ciekawy efekt.
Jej liście są dość duże, mają gładką powierzchnię i żywy, zielony kolor. Składają się na sporych rozmiarów, zwięzłe główki o bardzo regularnych kształtach.
Średnio masa jednej główki dobiega do 390 gram, a jeżeli warunki uprawy są szczególnie korzystne, może ważyć nawet 700-800 gram. Jest to odmiana bardzo plenna o bardzo dużym procentowym udziale plonu nadającego się na handel.
Zastosowanie
Odmiana sałaty Ewelina jest jedną z najpóźniejszych. Okres od wysiania do zbiorów trwa od 55 do 60 dni. Nie nadaje się do uprawy z przeznaczeniem na zbiór wczesnowiosenny, ale z jest jedną z niewielu odmian sałaty, która może być uprawiana przez pozostały okres wegetacyjny.
Jest odporna na długi dzień, więc nie wykazuje tendencji do wybijania w pędy kwiatostanowe, nawet przy bardzo wysokiej temperaturze. Uprawa sałaty tej odmiany nie wymaga ochrony chemicznej, ponieważ Ewelina wykazuje dużą odporność na 4 rasy mączniaka rzekomego.