Sałata Rozalka - średnio późna odmiana o smacznych, jasnozielonych liściach
Sałata Królowa Majowych – odmiana masłowa szczególnie polecana na zbiór wiosenny
Zobacz także
Jak sama nazwa wskazuje, sałata Królowa Majowych niepodzielnie rządzi na wiosennych grządkach w ogórkach warzywnych. Poleca się ją do wysiewów na zbiór wczesnowiosenny lub wiosenny, nieco gorszy plon uzyskuje się z wysiewów późniejszych.
Opis
Królowa Majowych na tle innych sałat masłowych wyróżnia się dużymi główkami o smacznych liściach sporej wielkości. Dojrzałe główki tej odmiany są zamknięte, ważą od 250 do 300 gram.
Wyróżnia się jędrnymi, żółtawo-zielonymi liśćmi w typie pęcherzykowatym. Jest bardzo plenna i wczesna – okres wegetacyjny od posadzenia rozsady do wytworzenia dojrzałych główek wynosi od 30 do 40 dni.
Zastosowanie
Ta popularna odmiana bardzo często jest wykorzystywana zarówno do uprawy amatorskiej jak i przemysłowej. Nadaje się oczywiście przede wszystkim do spożycia bezpośredniego. Najlepiej smakuje pierwsza, najwcześniejsza i z drugiego zbioru, wiosenna.
Nadaje się do siewu na zbiór wczesnowiosenny, z powodzeniem może być wtedy wysiewana zarówno w tunelu foliowym jak i w gruncie. Dobrze radzi sobie również wysiana z przeznaczeniem na zbiór wiosenny lub jesienny, nie poleca się jej jednak do uprawy latem.