Zobacz także
Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Porzeczka czarna . Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.
Nazwa łacińska:
Ribes nigrum
Rodzina:
agrestowate - Grossulariaceae
Kolor kwiatu:
czerwono-zielony
Liście:
dłoniaste
Forma kwiatu:
kwiaty o pięciu płatkach
Charakterystyka:
porzeczka czarna ma pokrój krzewu, którego tworzą rozgałęzione gałązki. Na młodych gałązkach można dostrzec małe włoski. Liście rosną na całej długości pędów i osadzone są na owłosionych ogonkach. Liście są duże i złożone z trzech lub pięciu trójkątnych klap. Blaszka liściowa u nasady jest sercowata, a jej brzegi są podwójnie piłkowane. Spodnia jej strona pokryta jest żółtymi, drobnymi gruczołami, a na nerwach występują włoski. Na początku kwietnia pojawiają się kwiaty. Zebrane są w zwisające grona. Korona kwiatów złożona jest z bladożółtych i czerwono nabiegłych płatków. Działki kielicha są dwa razy dłuższe od płatków. Zazwyczaj są odgięte do dołu oraz pokryte krótkimi włoskami. Po przekwitnięciu pojawiają się czarne, okrągłe jagody.
Gleba:
wilgotna, piaszczysto-gliniasta
Forma życiowa:
roślina wolnopłatkowa
Roślina lecznicza:
tak
Roślina trująca:
nie
Roślina chroniona:
tak
Występowanie:
zarośla, lasy liściaste, olszynki
Okres kwitnienia:
kwiecień
Wysokość:
od 1 do 2 m
Właściwości:
owoce rośliny zawierają dużą ilość witaminy C. Działają one wzmacniająco i regulują pracę serca. Dzięki temu, że są mięsiste można robić z nich przetwory.