Jak odpowiednio skonstruować grzędę dla kur? Wyjaśniamy!
Hodowla kur niosek - wszystko co wiedzieć trzeba
Zobacz także
W Polsce kury są najliczniejszym gatunkiem drobiu. Według ustaleń Głównego Urzędu Statystycznego z 2012 roku, hodowla kur niosek stanowi 44 111 860 sztuk. Kury nieśne produkują jaja spożywcze, po spadku nieśności są oddawane do rzeźni i wykorzystywane w kierunku mięsnym.
Charakterystyka kur nieśnych
Kury nieśne mają małą głowę, na której znajdują się przydatki głowowe (grzebień i parzyste zausznice oraz dzwonki), zrogowaciały dziób i wypukłe, okrągłe oczy najczęściej wybarwione na żółto pomarańczowo. Szyja jest krótka i opierzona, lekko wygięta. Mięśnie piersiowe i ud są niewielkie w porównaniu u kurcząt brojlerów. Skrzydła mocno przylegają do ciała i są dość długie.
Rasy wykorzystywane w produkcji jaj
Kury nieśne zostały wytworzone z różnych, wysokowydajnych ras. Obecnie hodowane na fermach nieśnych kury są mieszańcami towarowymi.
Na fermach utrzymywane są kury rasy Leghorn, o białym upierzeniu, lekkiej sylwetce i masie ciała około 1,7 kg. Roczna produkcja wynosi 250-300 jaj, o wadze 57-60 g. Skorupki jaj są białe.
Najczęściej występującymi kurami na fermach w Polsce są dwie rasy Rhode Island Red lub White, różniące się barwą piór. Kury ważą około 2 kg, znoszą 200 jaj rocznie. Świetnie przystosowane do chowu ekstensywnego z dostępem do wybiegów.
Kolejną rasą jest New Hampshire, posiada upierzenie trochę jaśniejsze od Rhode Island Red (karmazyn), masę ciała około 2 kg i roczną produkcję na poziomie 180-200 jaj rocznie. Skorupka jaja jest ciemnobrązowa.
Kury rasy sussex są również wykorzystywane w kierunku nieśnym. Mają charakterystyczne upierzenie, biały tułów z czarnymi piórami na ogonie. Mają lepsze umięśnienie od pozostałych i masę ciała około 2,2 kg, znoszone jaja ważą 62 g, w ciągu roku produkują 180 jaj.
W Polsce występuje jedna rasa rodzima kur Zielononóżka Kuropatwiana. Jest niewielką kurą o szarobrązowym upierzeniu (kogut ma kolorowe upierzenie) i zielonych skokach, waży około 1,8 kg i produkuje w ciągu roku 160-180 jaj. Z krzyżowania Zielononóżki Kuropatwianej i New Hampshire powstała Żółtonóżka Kuropatwiana. Obie z rodzimych Polskich ras są znakomicie przystosowane do niekorzystnych warunków środowiska, nie są wybredne i dobrze sprawdzają się w chowie ekstensywnym.
Wychów piskląt nieśnych
Warunki odchowu piskląt mają ogromny wpływ na jakość produkowanych jaj oraz długość szczytowej nieśności stada. Pisklęta do 8 tygodnia życia bardzo szybko rosną, następuje wymiana puchu pisklęcego na dorosłe pióra. Pisklęta należy ważyć, aby monitorować prawidłowość przyrostów masy ciała. Do 16 tygodnia życia przebywają w wychowalni, po czym są przenoszone do hali produkcyjnej. Aby przyspieszyć proces wejścia w nieśność, zwiększa się długość dnia świetlnego oraz zmienia paszę na bardziej skoncentrowaną w składniki pokarmowe.
Okres nieśności
Nie wszystkie kury przeniesione z wychowalni wchodzą w okres nieśności w tym samym czasie. Okres nieśności trwa 60 tygodni, a jego szczyt występuję między 6, a 8 tygodniem nieśności.
Systemy chowu
Produkcja jaj może się odbywać systemem intensywnym, półintensywnym lub ekstensywnym. W chowie fermowym wyróżnia się cztery systemy utrzymania- podłogowy, klatkowy, alternatywny i wolnowybiegowy.
System podłogowy można podzielić na chów ściołowy, rusztowy oraz ściołowo-rusztowy.
Chów ściołowy odbywa się na głębokiej ściółce, która jest uzupełniana przez cały okres chowu i usuwana przy zmianie obsady kurnika. Najczęściej jako ściółkę wykorzystuje się słomę żytnią lub wióry, ma za zadanie odizolowanie ptaków od zimnego podłoża. Jaja pochodzące z chowu ściołowego są zabrudzone i występuje większe ryzyko zakażeń jaj. System rusztowy i ściołowo rusztowy jest bardziej higieniczny, ułatwiający częstsze sprzątanie i dezynfekcję. W hodowli kur nieśnych raczej nie są stosowane tego typu podłogi.
System klatkowy stosowany jest w wielkotowarowych fermach o ogromnej produkcji jaj spożywczych. Jest najczęściej spotykanym systemem. Klatki są ustawione na sobie w wielu kondygnacjach, powiększając tym samym powierzchnię chowu.
W klatkach znajdują się gniazda z matą imitującą trawę, drapaki, grzędy, karmidła i poidła. W klatkach jest pochylona podłoga o 8-12° umożliwiająca powolne stoczenie jaja do taśmociągu. System klatkowy jest mniej wygodny dla kur, ale jaja z tego typu chowu są dużo bardziej czyste i higieniczne.
System alternatywny czyli wolierowy zakłada chów kur na całej powierzchni dostępnego pomieszczenia. Zazwyczaj przerabiane są stare pomieszczenia, poprzez usunięcie jednej ściany klatki, dostawienie grzęd, drabinek i gniazd.
System wolnowybiegowy polega na połączeniu systemu podłogowego - ściołowego z dostępem do wybiegów. W pomieszczeniu znajdują się szafy gniazdowe, w których kury się niosą, a pracownicy ręcznie zbierają jaja. Kury przez cały dzień mają wolny dostęp do wybiegów poprzez otwory w ścianach kurnika.
czytaj dalej...Zobacz także
-
-
-
189244 , 14 , 0 , 0 Kurniki przydomowe. Niezbędne informacje o konstrukcji i wyposażeniu
-
63659 , 3 , 1 , 0 Kura brahma – azjatycka, ozdobna rasa kur olbrzymich